Historia ja kunniajäsenet

Kunniajäsenet ovat saaneet nimensä mukaan kunnioitusta opiskelijoidemme keskuudessa tai ajaneet Kultilaisten etuja merkittävästi eteenpäin. Kulti ry:n hallitus valitsee uuden kunniajäsenen silloin, kun aika ja henkilö ovat sopivia.

1979 | Veli-Matti Nokso-Koivisto, Kultin perustajajäsen (1974) ja 1. puheenjohtaja

2005 | Mauri Repo, kunnianosoitus on myönnetty vuosien työstä Kultin ja jäsentemme parissa niin opintoihin, kuin järjestötoimintaan liittyen

2006 | Paula Henttonen

2009 | Atte Von Wright, professori

2014 | Markku Jalkanen, Jaakko Kekoni ja Simo Hyödynmaa, Kultin perustajajäseniä (1974)

HISTORIA

Kultin historia on syystä tai toisesta hieman hämärän peitossa. Mikäli sinulla on tietoa tai materiaalia Kultin menneisyydestä, ota yhteys hallitukseen.

Kulti ry on rekisteröity 22.10.1974 (rek no. 117.347) ja olemme siten Kuopion Yliopiston toiseksi vanhin ainejärjestö (KuoLo 16.10.1974). Yhdistyksen aito alkuperäinen nimi oli Kuopion Luonnontieteen Opiskelijat r.y.

Vanha nimi johtuu siitä, että alunperin Kultissa olivat mukana myös fyysikan sekä ympäristöhygienian, myöhemmin ympäristötieteen, opiskelijat. Jokaiselta em. alalta löytyi edustaja Kultin ensimmäisestä hallituksesta. Eräässä historiamme vaiheessa myös tietojenkäsittelytieteen edustajia on kuulunut Kultin jäsenistöön.

Pian alkuvaiheen jälkeen ympäristötieteilijät kuitenkin erkanivat joukosta perustaen oman ainejärjestönsä Hyeena ry:n ja vuonna 1999 fyysikoiden siirryttyä Hyeenaan oli aika pelkistää yhdistyksen nimi yksinkertaisesti Kulti ry:ksi tuon entisen litanian sijaan. Kulti ry ei siis enää ole lyhenne mistään eikä tarkoita mitään.

Vuonna 1999 yhdistyksen siis muodostivat biokemian, biotekniikan sekä soveltavan eläintieteen opiskelijat. Pian soveltava eläintiede ja biotekniikka yhdistyivät soveltavaksi biotekniikaksi ja syntyi nykyinen Kultin jäsenistö.

Vuonna 2001 Kulti liittyi suomen biologisten tieteiden opiskelijoiden Biostuf ry:n jäseneksi ja osallistui aktiivisesti Biostufin toimintaan. Kultin edustaja toimi Biostuffin puheenjohtajana kauden 2002 ajan. Siitä lähtien on hallitukseen valittu Biostuff-yhteyshenkilö. Kuitenkaan osallistuminen biologitapaamisiin ei saanut suurta suosiota.

2.4.2004 Kulti pisti taseet vinoksi ja vietti 30-vuotisjuhliaan kunnon puitteissa kuten akateemiseen juhlaan kuuluu. Juhlapuhujaksi saatiin perustajajäsenemme Veli-Matti Nokso-Koivisto. Juhlassa saatiin kuulla mielenkiintoinen katsaus Kultin perustamisen ajan toiminnasta, vaikkakin muistikuvat ovatkin hieman juhlahumun sekoittamia. Mielenkiintoisena faktana tuli esille mm. ensimmäisen Kulti-hallituksen kahden jäsenen välinen avioliitto, josta taisi olla tuloksena luonnontieteilijän alku.

Vuonna 2005 Kultin säännöt uudistettiin viimein vastaamaan vallitsevia käytäntöjä. Tärkeimmät uudet muutokset olivat hallituskauden ja tilikauden vaihtaminen kalenterivuodesta välille 1.2 – 31.1 sekä hallituksen kokoonpanon muuttaminen muotoon 1+9+2.

Itä-Suomen Yliopisto aiheutti pieniä mullistuksia Kultille ja muille ainejärjestöille vuoden 2010 alussa: Kultin oli anottava ainejärjestöstatuksensa ”takaisin” uudessa yliopistossa ja korjailtava logojaan UEF:ia vastaavaksi. Myös säännöt joutuivat tarkkaan syyniin ja niihin tehtiin pieniä muutoksia.

Kultia edustanut enkelilogo sai väistyä uuden logon tieltä vuoden 2017 alussa. Syy logon vaihtamiseen oli se, että biolääketieteen opiskelijoina olemme osa terveystieteiden tiedekuntaa, eikä se tullut ilmi vanhasta logostamme.